Pohjolas Potatis

Pohjolan Peruna är ett inhemskt livsmedelsföretag vars uppdrag är att skapa bättre måltidsupplevelser på ett ansvarsfullt sätt och med respekt för Finlands primärproduktion.

Kasa perunoita juuttisäkissä

Verksamheten för Pohjolan Peruna Oy, som tillverkar Mummos produkter, började redan 1962. Fabrikerna i Raisios Pohjolan Peruna, som dess storslagna smeknamn löd, var Finlands första potatisförädlare och en gren av Raisios verksamhet. Raisio-eran fortsatte fram till 2007, när man lämnade potatisbranschen. Företaget fick en ny ägarbas och namnet Profood Oy. Det var en tid då många traditionella aktörer glömde sina ursprungliga rötter. Till och med Posti bytte till Itella 2007.

Profood-namnet användes från 2007 till 2013, varefter det var dags att återgå till det traditionella namnet Pohjolan Peruna. Det är den väg vi följer. Fabriken är verksam och går bra i Vihanti i Norra Österbotten på sin cirka 100 hektar stora natursköna anläggning. Potatisarna kommer från kontrakterade odlare i närområdet, som de har gjort sedan 1962. Samarbetet har fortsatt med många odlare i flera år och till och med i årtionden över generationer. Ungefär 40 miljoner kilo potatis hanteras och förädlas årligen vid Vihanti-fabriken.

Namnet Pohjolan Peruna säger inte mycket för konsumenterna. Potatismoset Mummos mos, som är ett av Finlands mest populära, gör det. Inte att förglömma Mummos pommes frites, som år efter år är Finlands mest köpta pommes frites. Det är ganska troligt att alla också har ätit på restaurang potatisprodukter från varumärket Mestari, som är avsett för horeca- och storkökssektorn. Det nya märket ROOTY, som erbjuder smakliga, hälsosamma och ansvarsfulla livsmedel, har i sin tur snabbt ökat i popularitet bland sin målgrupp.

Låt oss äta finsk potatis. Den är mångsidig.