Förbered först Mielihyväkexen, vars recept finns nedan och av vilka kakans botten görs.
KEX:
1 påse / 70 g Mummons Mielihyvä potatisflingor
1 dl vetemjöl
1½ dl socker
0,75 dl grädde
0,75 dl smält smör
1 tsk bikarbonat
BOTTEN:
½ sats kex
50 g smält smör
FYLLNING:
4 dl vispgrädde
2 burkar naturell kvarg
1 rivet citronskal
1 tsk vaniljsocker
cirka 250 g vit choklad
6 gelatinblad
Blanda socker, grädde och smält smör tillsammans. Häll i de kombinerade torra ingredienserna och rör till en jämn smet.
Dela degen i 48 bitar och rulla till bollar. Tryck ut kakorna med hjälp av mjöl på bakplåtspapperet. Lämna gott om utrymme mellan kakorna eftersom de breder ut sig i ugnen. Grädda i 175 grader i cirka 10 minuter. Låt de färdiga kakorna svalna.
Tårtbotten:
Använd hälften av kakorna till gelétårtan och resten kan ätas som de är.
Smula kakorna i en plastpåse, häll i en skål och blanda dem med det smälta smöret. Lägg bakpapper i botten på en springform. Tryck blandningen över springformens botten.
Förbered fyllningen:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten för att mjukna.
Vispa grädden till ett skum. Blanda i kvarg, citronskal, vaniljsocker och sist smält choklad. Rör till en jämn smet. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt bladen i en liten mängd kokande vatten. Rör tills gelatinbladen har lösts upp. Låt den svalna en stund och tillsätt vätskan som en tunn stråle i fyllningen under ständig omrörning. Häll fyllningen över smulbotten i formen. Täck kakan med plastfolie och ställ i kylskåpet för att stelna minst 4 timmar eller över natten.
Ta försiktigt loss kakan från formen och lägg upp den på ett serveringsfat.
Till självständighetsdagens ära kan en del av fyllningen färgas blå med livsmedelsfärg. Blanda några droppar färg i en separat skål i en del av fyllningen. Häll vit och blå fyllning växelvis över botten i formen. Skapa mönster av den blå fyllningen försiktigt med en sked.