70 g / 1 påse Mummon Mielihyvä-potatisflingor
200 g mörk choklad
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
4 äggulor
3 dl glutenfria mjöl eller vanligt vetemjöl
50 g mandelmjöl
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
3 msk apelsinjuice
½ dl kaffe
4 äggvitor
Glasyr 1:
50 g smör, smält
½ tsk kanel
½ dl kakaopulver
4½ dl florsocker
½ dl kaffe
Glasyr 2:
1½ dl vispgrädde
170 g mörk choklad
Tillagning:
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna en stund. Vispa smöret och sockret poröst och tillsätt äggulorna en i taget. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt den smälta chokladen, apelsinjuicen och kaffet tillsammans med de torra ingredienserna växelvis i smeten och rör till en jämn smet. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i en smord och mjölad form och grädda i 175 grader i cirka 50 min. Om du använder glutenfritt mjöl, häll smeten i en ringform.
Gör glasyr av florsocker (1) eller choklad (2).
Glasyr 1:
Blanda de torra ingredienserna i kaffe- och smörsmältan och rör till en jämn smet.
Glasyra den avsvalnade kakan.
Glasyr 2:
Häll grädden i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och låt sjuda på låg värme i några minuter under ständig omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen i bitar i den varma grädden. Låt chokladen smälta och rör till en jämn massa. Häll chokladglasyren över kakan och om du vill, dekorera t.ex. med bitar av apelsinskal. Glasyren stelnar snart på ytan, så dekorera genast.