Mummon mandelkaka

Ingredienser:

1 dl Mummon mospulver
100 g smör
1½ dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
1½ tsk bakpulver
1 dl mandelmjöl
1½ dl grädde
rivet skal av ½ citron

Chokladglasyr:

1 dl vispgrädde
120 g choklad
cirka 50 g vit choklad

Tillagning:

Vispa det mjuka smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt dem växelvis med grädden i smeten.
Tillsätt citronskal. Häll smeten i en långsmal smord och mjölad form och grädda i 180 grader i cirka 50 min.

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull, värm upp och låt koka på låg värme några minuter under ständig omrörning.
Ta bort från värmen och tillsätt choklad i bitar i den varma grädden. Låt chokladen smälta och rör tills den är jämn. Häll chokladglasyr över kakan.
Låt glasyren svalna och stelna en stund. Smält vit choklad i vattenbad.
Lägg den smälta chokladen i en sprits- eller plastpåse och låt den svalna en stund.
Skär ett hål i påsens hörn och spritsa vit choklad över kakan.
Låt glasyren svalna och stelna på sval plats innan servering.

Se också