Köttblandning:
300g kycklingstrimlor, okryddade
75g purjolök i strimlor
1 msk fett
ca.200g krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
½ tsk basilika
½ tsk svartpeppar
Potatismos:
2 förp. Mummon mos -potatismospulver
6 dl mjölk
6 dl vatten
1 msk margarin
Förbered köttfyllningen: Skiva purjolöken. Bryn kycklingstrimlorna och purjon i fett i pannan. Tillsätt krossade tomater, vitlök och kryddor. Låt sjuda i cirka 5 min och smaka av.
Gör moset: Koka upp mjölk och vatten i en kastrull, tillsätt margarin och ta kastrullen från spisen. Rör ner mospulvret i vätskan. Låt moset jämna till sig en stund under lock och rör till en jämn konsistens.
Montera gratängen i en ugnsform på cirka 2 liter. Bred ut hälften av potatismoset i botten på en smord form. Häll köttblandningen över moslagret och tillsätt resten av moset. Jämna till ytan och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i cirka 25 min.
Potatislådan är glutenfri och laktosfri om du använder laktosfri mjölkdryck.
Om du vill kan du strö ungefär 3 dl riven ost på ytan. Grönsaksvarianten kan du göra genom att ersätta köttet med champinjoner (cirka 200 g) och grönsaksstrimlor. En lämplig mängd grönsaker är till exempel 300 g fryst grönsaksblandning.