Julbakelser (glutenfri)

Ingredienser:

1,5 dl Mummon potatisflingor
1,5 dl vatten
2 tsk psyllium
200 g mjukt smör
4 dl glutenfritt mjöl
1 tsk xantangummi
1 tsk bakpulver

För utkavling den andra dagen:
100 g smör

Fyllning:
Plommonsylt.

Tillagning:

Blanda kallt vatten med potatisflingorna och psylliumet. Låt det svälla.
Tillsätt smör och övriga ingredienser.
Nyp ihop till en jämn deg. Låt degen stelna i kylskåpet i några timmar eller till nästa dag.
Mjukna den kalla degen på bakbordet och kavla degen till en rektangulär platta.
Hyvla tunna skivor av hårt smör med en osthyvel och täck hälften av degplattan med smörskivor.
Vik den andra halvan av degplattan över smörskivorna.
Kavla tillbaka till ursprunglig storlek.
Vik dubbelt och ställ täckt i kylen i cirka en halvtimme.
Upprepa kavlingen och vikningen några gånger och ställ emellanåt i kylen.
Kavla degen slutligen till en platta cirka 0,5 cm tjock. Forma tortarna och tillsätt tortfyllningen.

Pensla och grädda tortarna i 225 grader i cirka 10-15 minuter.

Se också