Köttblandning:
300 g kycklingstrimlor, okryddade
75 g purjolök i strimlor
1 msk fett
ca 200 g krossade tomater
1-2 st vitlöksklyftor
½ tsk salt
½ tsk basilika
½ tsk svartpeppar
potatismos:
2 påsar (à 70 g) Mummon mos- potatismospulver
6 dl mjölk (laktosfri)
6 dl vatten
1 msk margarin
Köttfyllning: bryn kycklingstrimlorna i pannan i fett samt skivad purjolök.
Tillsätt krossade tomater, pressad vitlök och kryddor. Låt sjuda ca 5 min och kontrollera smaken.
Potatismos: koka upp mjölk och vatten i kastrullen, tillsätt margarinet och ta kastrullen från plattan.
Rör ner mospulvret i vätskan. Låt moset jämna till sig en stund under lock och rör till en slät massa.
Montera gratängen i en ca 2 liters ugnsform. Bred ut hälften av potatismoset i botten på den smorda formen.
Häll köttblandningen över moslagret och tillsätt resten av moset.
Jämna till ytan och grädda i 200 grader i mitten av ugnen ca 25 min.
Om du vill kan du strö ca 3 dl riven ost på ytan (laktosfri).
Potatislådan är glutenfri. Du får den laktosfri genom att använda laktosfri mjölkdryck.
Den vegetariska varianten får du genom att ersätta köttet med champinjoner (ca 200 g) eller grönsaksstrimlor. En lämplig mängd grönsaker är t.ex. 300 g fryst grönsaksblandning.