Under 60 minuter

Kallrökt laxpaj

Ingredienser:

Bottendeg:
1 dl Mummon Nöjes-flingor
2 dl vetemjöl
150 g rumstempererat smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning:
150 g kallrökt lax
1 lök (vårlök om tillgängligt)
1 ask (200 g) naturell färskost
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
½ tsk svartpeppar

Tillagning:

Förbered först bottendegen. Mät upp de torra ingredienserna i en skål och nyp ihop det rumsvarma fettet med dem till en smulig blandning. Tillsätt vattnet och rör om till en jämn massa. Tryck ut degen jämnt i pajformens (diameter cirka 25 cm) botten och kanter.

Skala och skär löken i små tärningar. Finhacka den kallrökta laxen. Vispa upp äggen i en skål och tillsätt grädde, färskost och svartpeppar.

Fördela den kallrökta laxen och löken jämnt över pajbottnen. Häll ägg- och gräddblandningen i pajformen.

Grädda i ugnens nedre del vid 200 grader i 30 minuter. Om du vill kan du höja pajformen till en högre nivå under de sista minuterna för att få färg.

Servera med en fräsch sallad.

Se också